انتشار و بازنشر مقالات و نظرات در پایگاه خبری-تحلیلی مثلث انرژی به معنای تایید یا رد آن نمی باشد و این پایگاه دارای خط مشی و رویکرد مستقلی است.

تحریریه مثلث انرژی

تمامی حقوق وبسایت محفوظ است (استفاده از مطالب مثلث انرژی با ذکر منبع بلامانع می باشد)

پنجشنبه, ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

درست به فاصله چند روز پس از رکوردزنی کشور در صادرات یک‌روزه 28 میلیون بشکه‌ای بنزین به مقاصد صادراتی ایران، وزارت خزانه‌داری آمریکا طی اقدامی ‌بیژن زنگنه؛ وزیر نفت، وزارت نفت و سازمان‌های مرتبط با آن را تحریم کرد. امری که به تعبیر عده‌ای فقط یک شوآف سیاسی در زمان انتخابات آمریکا تلقی می‌شود و به گفته کارشناسان این امر و تحریم مدیران نفتی ایران تأثیری در ادامه روال کار صنعت نفت کشور نخواهد داشت. 

 بلومبرگ؛ زنگنه تکنوکراتی ماهر

به گزارش مثلث انرژی، اما پس از انتشار این خبر واکنش‌های متعددی از سوی افراد و رسانه‌ها شکل گرفت؛ خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی که دقایقی پس از تحریم وزیر نفت جمهوری اسلامی ‌ایران منتشر کرد، زنگنه را تکنوکراتی ماهر و کهنه‌سرباز صنعت ایران نامید و اعلام کرد این تحریم تأثیری بر قیمت نفت نخواهد داشت.

در این گزارش پس از اعلام جزییات تحریم‌های وارد شده به صنعت نفت ایران و وزیر نفت و مدیران نفتی، اعلام کرد: زنگنه یکی از پیشکسوتان صنعت نفت ایران است و به‌عنوان یک تکنوکرات ماهر پس از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۵ احیاگر جمهوری اسلامی‌ایران در اوپک بود. وی همچنین یکی از میانه‌روترین مشاوران حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران است.

بلومبرگ همچنین زنگنه را معمار بهبود صنعت نفت ایران پس از تحریم‌ها نامید که پیش از دوران ترامپ به‌طور ناگهانی به بهبود موقتی اقتصاد ایران کمک کرد و چند سرمایه‌گذاری مشترک چند میلیارد دلاری با سرمایه‌گذاران خارجی از جمله توتال و شرکت ملی نفت چین منعقد کرد.

صنعت نفت ایران از پا نخواهد نشست

وزیر نفت دقایقی پس از تحریم وزارت نفت و مدیران نفتی از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا از پایان دوران یک‌جانبه‌گرایی آمریکا نوشت و تأکید کرد: صنعت نفت ایران از پا نخواهد نشست.

 بیژن زنگنه شامگاه دوشنبه (پنجم آبان‌ماه) پس از تحریم از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا در حساب کاربری خود در شبکه مجازی توئیتر نوشت:

‏«تحریم من و همکارانم واکنش منفعلانه به شکست سیاست واشنگتن برای به صفر رساندن صادرات نفت است. دوران یک‌جانبه‌گرایی در جهان به پایان رسیده است. صنعت نفت ایران از پا نخواهد نشست. هیچ دارایی هم در خارج از ایران ندارم که شامل تحریم شود.

اقدام لجبازانه برای تداوم فشار

استاد اقتصاد دانشگاه برندایز آمریکا دراین خصوص گفت: دولت آمریکا چون قدرت دارد بدون توجه به نظام بین‌المللی از حداکثر فشار علیه ایران استفاده می‌کند. هدف ترامپ از تحریم‌ها این نیست که شانس انتخاب خود را افزایش دهد بلکه یک اقدام لجبازانه برای تداوم فشار حداکثری در صورت شکست در انتخابات است.

نادر حبیبی، درباره دلایل اعمال تحریم بر مدیران نفتی ایران اظهار داشت: البته تحریم‌ها جدید نیستند، شرکت ملی نفت ایران همواره و به‌خصوص از سال 2018 تحریم بوده است. اما آنچه جدید است و اعلام شد ادعای ارتباط بین شرکت نفت ایران و چند شرکت وابسته به وزارت نفت با فعالیت‌های سپاه است. ادعای وجود این ارتباط باعث می‌شود دولت‌های بعدی آمریکا با مشکلات زیادی برای لغو تحریم‌های ایران مواجه شوند، چون باید از مقررات نظارت بر فعالیت‌های ضدتروریستی عبور کنند که برای دولت آینده دشوار خواهد شد.

وی افزود: در این تحریم جدید همراه با وزارت نفت ایران چند شرکت غیر ایرانی هم مورد تحریم قرار گرفتند، از جمله شرکتی در انگلستان به نام مدنی‌پور، دوم شرکت مبین در دوبی و دیگری یک شرکت تجارت نفت عمانی است. به نظر می‌رسد هدف از تحریم این شرکت‌ها جلوگیری از ارسال نفت ایران به ونزوئلا است، زیرا این سه شرکت در ماه‌های اخیر در ارسال نفت ایران به ونزوئلا شرکت داشتند.

استاد اقتصاد دانشگاه برندایز آمریکا به ایلنا، گفت: شاید دلیل سومی‌هم برای اعمال تحریم مدیران نفتی ایران وجود داشته باشد و آن اینکه اگر بخواهد مذاکراتی بین ایران و آمریکا در جریان باشد، بنابراین برای چانه‌زنی و فشار به ایران تحریم‌ها را افزایش داده تا بتواند امتیازات بیشتری بگیرد.

وی یادآور شد: هدف ترامپ از تحریم‌ها این نیست که شانس انتخاب خود را افزایش دهد بیشتر یک اقدام لجبازانه برای تداوم فشار حداکثری در صورت شکست در انتخابات است، موضوع دیگر اینکه اخیراً یک انتظارات مثبتی بین مردم ایران و دولت ایجاد شده که اگر بایدن برنده شود تحریم کاسته می‌شود، شاید ترامپ با این اقدام فشار روانی بیشتری بر مردم ایران وارد می‌کند که این انتظارت مثبت از بین برود و چه بسا شاهد افزایش تقاضا و قیمت برای دلار باشیم که اثر منفی روی اقتصاد مردم ایران خواهد داشت.

حبیبی اعمال تحریم به دلیل افزایش صادرات ایران را منتفی دانست و گفت: تاکنون صادرات به صورت پنهانی در جریان بود و در سال 2018 جلوی صادرات ایران کاملاً گرفته شده بود، اعمال تحریم جدید نمی‌تواند روی صادرات رسمی‌اثری داشته باشد، فقط این احتمال وجود دارد که آمریکا بخواهد با اقدامات نظامی‌جلوی صادرات غیر رسمی‌ایران را از طریق کشتی به کشتی و یا ارسال به عراق بگیرد که در این صورت انتظار خطر نظامی ‌و تنش بیشتر می‌شود.

وی تأکید کرد: تحریم‌های جدید با انگیزه اقتصادی نیست چون صادرات ایران باز و آشکار نیست و میزان آن هم مشخص نیست که بدانیم چه اثری در بازار بزرگ نفت داشته است.

این استاد دانشگاه در آمریکا تأثیر تحریم را بر بازار نفت زیاد ندانست و افزود: این تحریم‌ها جدید نیست چون بازار جهانی نفت قبلاً اثر کاهش صادرات ایران را تجربه کرده است، مگر اینکه دولت آمریکا برخی اقدامات نظامی‌انجام دهد و به‌صورت فیزیکی جلوی صادرات ایران را بگیرد که مشخص نیست تا چه حد آمادگی این اقدام را داشته باشد.

وی در پاسخ به اینکه آیا این تحریم‌ها در چارچوب ارزش‌های لیبرالی می‌گنجد؟ توضیح داد: تحریم یک‌جانبه آمریکا از حمایت بین‌المللی و قانونی برخوردار نیست و ارتباطی با ارزش‌های لیبرالی آمریکا ندارد و صرفاً جنبه قدرت و زورگویی است، دولت آمریکا چون قدرت دارد بدون توجه به نظام بین‌المللی از حداکثر فشار علیه ایران استفاده می‌کند که البته فشار زیادی روی مردم ایران می‌آید و اقشار مختلفی آسیب دیدند و این ضربه به مردم چیزی نیست که از دید رهبران فعلی آمریکا اهمیتی داشته باشد.

تحریم افراد بی‌تأثیر است

همچنین مرتضی بهروزی‌فر؛ کارشناس ارشد حوزه انرژی به ایسنا، گفت: مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرد که عملاً دیگر بخشی برای تحریم باقی نمانده است به همین دلیل باید گفت؛ اقدام ترامپ تنها به این دلیل بوده تا در این شرایط بگوید کاری انجام داده است.

وی افزود: اینکه گفته می‌شود به دلیل افزایش حجم صادرات بنزین این تحریم‌ها صورت گرفته است به نظر من خیلی منطقی نیست و ترامپ نهایتاً خواسته اعلام کند که هر کاری که بتوانم انجام می‌دهم، حتی اگر آن کار تأثیری نداشته باشد.

این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه تحریم وزیر نفت تأثیری در میزان فروش ندارد، تصریح کرد: کل صنعت نفت در تحریم است و تحریم افراد تأثیر چندانی در پیشبرد اهداف صنعت نفت ندارد.

بهروزی‌فر اظهار کرد: ترامپ در نزدیکی انتخابات یک نمایش به راه‌ انداخته است، تنها توجیهی که می‌توان برای این مسأله بیان کرد، خودنمایی و نمایش جدید ترامپ است و بنده توجیه دیگری برای آن ندارم.

وی با تأکید بر اینکه زمانی که صنعت نفت به‌طور کامل تحریم است؛ تحریم مدیران نفتی یک کار بیهوده به حساب می‌آید، تصریح کرد: در ادبیات تحریم بین‌الملل مطرح شده که گاهی اوقات تحریم انجام می‌شود تا صرفاً به دیگران اعلام شود یک کار انجام شده است.

براساس این گزارش وزارت خزانه‌داری آمریکا شامگاه دوشنبه گذشته شرکت‌های تابع وزارت نفت ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و ارتباطات نفتی ایران، شرکت ملی مهندسی و ساخت نفت ایران، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت پالایش نفت امام‌خمینی(ره) شازند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ‌را در لیست تحریم‌ها قرار داد. 

بیژن زنگنه؛ وزیر نفت ایران، مسعود کرباسیان؛ مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، نصرا... سردشتی؛ مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران، علیرضا صادق‌آبادی؛ مدیرعامل پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، بهزاد محمدی؛ مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ‌و علی‌اکبر پورابراهیم؛ مدیر عامل شرکت نیکو در فهرست تحریم‌های جدید آمریکا قرار گرفتند.

خدیجه مهدوی

انتهای پیام


نظرات (0)

تاکنون هیچ نظری ارسال نشده است

ارسال نظر

  1. ارسال نظر به عنوان میهمان
پیوست ها (0 / 3)
کوقعیت خود را به اشتراک بگذارید