انتشار و بازنشر مقالات و نظرات در پایگاه خبری-تحلیلی مثلث انرژی به معنای تایید یا رد آن نمی باشد و این پایگاه دارای خط مشی و رویکرد مستقلی است.

تحریریه مثلث انرژی

تمامی حقوق وبسایت محفوظ است (استفاده از مطالب مثلث انرژی با ذکر منبع بلامانع می باشد)

جمعه, ۱۰ فروردین ۱۴۰۳

رئیس دفتر مرکز مطالعات انرژی وین تشریح کرد:

فاجعه نفت صد دلاری برای جهان

پونه ترابی؛ خبرنگار

علاوه بر کاهش محدودیت‌های رفت و آمدی کرونا در جهان، سایه سیاست بار دیگر بر سر بازار نفت سنگینی می‌کند، چراکه وجود بحران گاز در اروپا باعث‌ شده تا قاره سبز برای تامین نیاز خود به نفت و زغال سنگ روی بیاورد و این اتفاقات از نظر برخی تحلیلگران نفت ۱۰۰ دلاری را نوید می‌دهد.

به گزارش مثلث انرژی، این درحالی است که فریدون برکشلی، رئیس دفتر مرکز مطالعات انرژی وین قیمت ۱۰۰ دلار برای طلای سیاه را دور از انتظار می‌داند و بر این باور است که بازار در شرایط پساکرونا به عرضه بیشتری نیاز ندارد. به گفته وی ۷۰ تا ۸۰ دلار، قیمت شیرین برای نفت است.

فریدون برکشلی در گفت‌و‌گو با هفته‌نامه نفت جنوب درمورد وضعیت بازار جهانی نفت در روزگار پساکرونا توضیح داد: در حقیقت، دوران پسا کرونا همین حالا است. اقتصاد جهانی کم و بیش کرونا را درک کرده و پذیرفته است. اما درمان کرونا از خود کرونا آسیب زننده‌تر است. چراکه در بخش انرژی، سال‌ها کم‌توجهی و سرمستی از عرضه مازاد، یک غفلت ساختاری را شکل داده است.

به گفته برکشلی زیر ساخت‌های فرسوده و مهاجرت نیروهای انسانی کارآمد، از بخش انرژی به حیطه‌های جدید مانند مباحث ماهواره محور در بخش انرژی فرسودگی ایجاد کرده است. این روند جهانی است. امروز در همه نقاط جهان، بهترین نیروها دیگر به سمت بخش انرژی نمی‌روند. اشتغال در بخش انرژی مانند یک ضد ارزش شده است.

قیمت شیرین نفت چند است؟

وی ادامه داد: اما باید گفت اوپک و همراهان پلاس، نقش مهمی ایفا کرده‌اند. اوپک بازار را در بحران کرونا خوب مدیریت کرد. هم‌اکنون هم بحران انرژی، مربوط به گاز است و از گاز به نفت و ذغال سنگ تسری پیدا کرده است.

این تحلیلگر حوزه انرژی با تاکید بر اینکه نفت بالای ۱۰۰ دلار فاجعه خواهد بود، اظهار کرد: نفت بالای ۱۰۰ دلار، اقتصاد جهانی را با بحران و تورم رکودی مواجه خواهد کرد. ضمن اینکه الزاما به افزایش قابل اعتنای سرمایه‌گذاری در بخش نفت هم کمک چندانی نمی‌کند.

برکشلی با بیان اینکه برای شرایط کنونی بازار جهانی نفت، قیمت مطلوب نفت در سال ۲۰۲۲ قیمت ۷۰ تا ۸۰ دلار بازه شیرین است، اظهار کرد: این قیمتی است که تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان را با توجه به شرایط اقتصادی دوره فرا کرونایی در تعادل قرار خواهد داد؛ درحال حاضر هم قیمت تعادلی همین رقم است. مشکل اینجا است که دلالان و بازیگران غیر نفتی، صحنه را اشغال کرده‌اند و تعهدی به آینده بازار جهانی نفت ندارند. جهش‌های قیمت جهانی وقتی مستقل از عملکرد ساختارهای بازار شکل می‌گیرد، آینده را تهدید می‌کند.

وی به این سوال که منظور از دلالان چه کسانی هستند، پاسخ داد: منظور Hedge fund managers یا همان بازارهای کاغذی است که در آن خرید و فروش‌های کاغذی انجام می‌شود. بیشتر کشورهای تولید کننده دارای ذخایر روی آب هستند اما وقتی که عرضه با قدرت در اختیار مصرف کنندگان باشد، دلالان، حاشیه‌گر می‌شوند.

این تحلیلگر بازار انرژی با بیان اینکه تقاضای ۱۰۰ میلیون بشکه در روز برای اوپک پلاس مطلوب است، گفت: قیمت ۷۰-۸۰ دلار نیز برای بازیگران هر دو سوی بازار مناسب است، البته تقاضای جهانی برای گاز و ذغال سنگ، به بخشی از افزایش تقاضای جهانی انرژی را پاسخ می‌دهد.

سندرم کمبود در بازار نفت!

برکشلی در ادامه درمورد تصمیم اوپک‌پلاس مبنی بر افزایش عرضه روزانه ۴۰۰ هزار بشکه در روز نیز اظهار کرد: تصمیم اوپک‌پلاس کاملا منطقی است؛ چراکه بازار مشکل کمبود عرضه ندارد، به نظر من بازار با مسئله تصور کمبود مواجه است که در اوپک، به آن سندروم کمبود يا perception گفته می‌شود.

وی تاکید کرد: امروز اوپک بهترین مدیریت را از ۱۹۸۰ تا کنون اعمال کرده است.

ایران تنها امید بازار جهانی نفت

این تحلیلگر بازار انرژی به این سوال که ایران درصورتی که قادر باشد به بازار جهانی برگردد، در شرایط امروز بازار(شرایط پساکرونا و نیاز بیشتر اروپا به گاز و تغییر نیاز به نفت) چه تاثیری روی بازار خواهد گذاشت؟، پاسخ داد: آمریکا به اوپک برای تولید بیشتر فشار می‌آورد؛ بازار می‌داند که امروز، ایران تنها امید بازار جهانی نفت است، البته ونزوئلا هم همینطور است اما به دلیل نوع نفت خام و موقعیت بازار، ظرفیت عرضه واقعی در ایران است.

برکشلی ادامه داد: پیش از این گفتم که بازار با کمبود عرضه مواجه نیست و دلالان هم در بازار تاخت و تاز می‌کنند، باید بگویم که دلالان در شرایط ایجاد تصور کمبود جولان می‌دهند. درواقع دلالان به این نحو عرضه نفت ایران را هم پیش‌خور کرده‌اند، یعنی این تصور را ایجاد کرده‌اند که نفت ایران همین حالا هم در بازار است.

نظرات (0)

تاکنون هیچ نظری ارسال نشده است

ارسال نظر

  1. ارسال نظر به عنوان میهمان
پیوست ها (0 / 3)
کوقعیت خود را به اشتراک بگذارید