انتشار و بازنشر مقالات و نظرات در پایگاه خبری-تحلیلی مثلث انرژی به معنای تایید یا رد آن نمی باشد و این پایگاه دارای خط مشی و رویکرد مستقلی است.

تحریریه مثلث انرژی

تمامی حقوق وبسایت محفوظ است (استفاده از مطالب مثلث انرژی با ذکر منبع بلامانع می باشد)

پنجشنبه, ۰۹ فروردین ۱۴۰۳

 رئيس مطالعات و مديريت انر‍ژي شركت پالايش و پخش با بيان اينكه 10 پالايشگاه نفت و ميعانات گازي در كشور فعاليت دارند كه در مجموع روزانه بيش از 2 ميليون بشكه خوراك را به فراورده هاي نفتي تبديل مي كنند، می گوید: براساس گزارش هاي عملكرد، مجموع خوراك پالايشگاه ها در سال 97 بالغ بر97/3 ميليون تن و سوخت مصرفي نيز حدود 6/6 ميليون تن بوده است.

به گزارش مثلث انر‍ژي به نقل از شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، عباس عبدلي با اشاره به معيار مصرف انرژي در كشور گفت: براساس آخرين گزارش نظارت بر اجرای استاندارد تعیین معیار مصرف انرژی در فرآیندهای تولید پالایشگاه های نفت، وضعیت مصرف انرژی تمام پالایشگاه ها در حد معیار تعیین شده بوده است.

به گفته وي از جمله اقداماتی كه برای اولین بار در سطح کشور اتفاق افتاده، ساختاری است كه در این صنعت ایجادشده؛ براين اساس به صورت روزانه معیار مصرف انرژی شرکت ها دریافت می شود (امری که در گذشته وجود نداشت). به عبارت دیگر به فاصله ۲۴ ساعت تمام مصارف انرژی پالایشگاه‌ها شامل میزان انرژی مصرفي، توليد حامل انرژي، ضريب پيچيدگي انرژي و معيار مصرف انرژي(SEC)به همراه علت يا علل کاهش و افزایش میزان مصرف انرژی رصد و پایش می شوند.

اين مقام مسوول می افزاید: نظارت و پایش مصرف انرژی در شرکت‌های زیر مجموعه به صورت مداوم انجام مي شود، محاسبات و خروجی پایش هایی که انجام می‌شود این است که پالایشگاه ها بر اساس عملکرد مصرف انرژی با یکدیگر مقایسه می شود به عنوان مثال محاسبه می شود که پالایشگاه ها به ازای هر یک متر مکعب نفت خام یا خوراکی که پالایش می کنند چه میزان حامل انرژی مصرف مي كنند.

وی همچنین تصريح می کند: اقدام دیگر مربوط به پایش مصرف سوخت و میزان ضایعات و تلفات پالایشگاه ها است که در روند پالایش نفت خام و میعانات گازی تولید می شوند. هم در پالایشگاه ستاره خلیج فارس و در سایر پالایشگاهایی که با نفت خام کار می کنند میزان درصد وزنی سوخت نسبت به خوراک و درصد وزنی ضایعات نسبت به خوراک کاملا اندازه گیری و پایش می شود و در صورت انحراف از روند متداول كنترل مي شوند.

گفتنی است مصرف آب نیز در این فرآیند اندازه گیری می شود؛ در واقع میزان مصرف آب به ازای هر یک بشکه نفت خام پالایش شده باید اندازه گیری شود، با توجه به اینکه کشور در سال های گذشته با معضلات آبی مواجه بوده است و همچنین باتوجه به خشكسالی های اخیر و افزایش مصرف آب، موضوع کنترل مصرف آب توسط صنایع اهمیت دوچندانی پیدا می کند.

پالایشگاه ها نیز دو حالت دارند، پالایشگاه هایی که به آب‌های آزاد و جاری دسترسی دارند مانند پالایشگاه بندرعباس، لاوان، ستاره خلیج فارس كه سیستم کولینگ و خنک کننده شان یکبار گذر است. پالایشگاه های دیگری هم وجود دارند که در خشکی مستقر هستند و دسترسی به دریا ندارند مانند پالايشگاه هاي تهران، تبریز، شیراز و.... اين پالايشگاه ها به ازای هر یک متر مکعب خوراك پالايش شده بطور متوسط حدود4۰۰ لیتر آب مصرف می کنند. البته مقادیرمصرف آب به دلایل مختلف از جمله موقعیت جغرافیایی پالایشگاه‌ها، ظرفیت ها وضرایب پیچیدگی شان متفاوت است.

رئيس مطالعات و مديريت انر‍ژي شركت ملی پالايش و پخش در این رابطه با بيان اينكه اصطلاحی در صنعت پالايش با عنوان «آب مقطر برگشتی» وجود دارد، می گوید: خوشبختانه درحال حاضرحدود 64 درصداز آب مقطرتولیدشده بازیافت شده و مجدد از آن استفاده می شود.

وي با بيان اينكه متوسط آب مقطر برگشتي در پالايشگاه ها درسال 97 برابر با 63/6 درصد بوده است، افزود: پالايشگاه لاوان با 78 درصد بيشترين و پالايشگاه شيراز با 46 درصد كمترين مقدار آب مقطر برگشتي را دراين سال داشته اند.

همچنین در سال هاي گذشته، با کمک شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و سازمان ملی استاندارد، استاندارد معیار مصرف انرژی پالایشگاه ها به‌روزرسانی و اشکالات آن برطرف شده است.

براساس این گزارش طی سال 97 در شركت هاي تابعه و زيرمجموعه شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران مجموعاً 18/ 53 ميليون  بشكه معادل نفت خام انر‍ژي مصرف شده است كه مصرف كننده هاي عمده بترتيب پالايشگاه ها، سيستم انتقال نفت خام، ميعانات گازي و فرآورده هاي نفتي،‌ بخش توزيع فرآورده هاي نفتي و ساختمان ها بوده اند.

نظرات (0)

تاکنون هیچ نظری ارسال نشده است

ارسال نظر

  1. ارسال نظر به عنوان میهمان
پیوست ها (0 / 3)
کوقعیت خود را به اشتراک بگذارید