انتشار و بازنشر مقالات و نظرات در پایگاه خبری-تحلیلی مثلث انرژی به معنای تایید یا رد آن نمی باشد و این پایگاه دارای خط مشی و رویکرد مستقلی است.

تحریریه مثلث انرژی

تمامی حقوق وبسایت محفوظ است (استفاده از مطالب مثلث انرژی با ذکر منبع بلامانع می باشد)

جمعه, ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

پروژه تاسيسات پیش ساخته فرآورش نفت بعنوان نخستين پروژه در زمينه فرآورش با سرمایه گذاری خارجی و پیشرفت ۱۰۰ درصدی در صنعت نفت است كه در بين صدها پروژه اي كه  طي ساليان گذشته و  در شرايط سخت تحريم ها به خط پايان بهره برداري رسيده اند، در حاشيه قرار گرفت و كمتر به اهميت اجراي آن پرداخته شد. 

درهمين خصوص شرکت مهندسی و توسعه نفت پیرو انتشار خبري با عنوان " نامه پر از ابهام جمعی از کارشناسان شرکت متن" در يكي از پايگاه هاي خبري، توضیحاتي را مطرح كرده كه حاوي نكات قابل تاملي است.

به گزارش مثلث انر‍ژي، دراين توضيحات آمده است؛

تاسیسات فرآورش پیش ساخته (اسکید مانتد)  کارخانه‌ای که فقط و فقط یک نمونه از آن در کشور و در منطقه غرب کارون ساخته شده و در حال بهره‌برداری است. این پروژه که یکی از پروژه‌های استثنایی و بی نظیر از لحاظ نوع قرارداد، مدت زمان احداث، کیفیت نفت تولیدی و سودآوری اقتصادی است که تنها سرمایه گذاری خارجی خصوصی در دوران تحریم محسوب می گردد و به دلایل متعدد این موفقیت بزرگ کمتر رسانه ای شد.

انعقاد قرارداد این پروژه با طی شدن فرآیند قانونی تشریفات مناقصه، در فضای رقابتی بین پیمانکاران مختلف مسیر خود را طی كرد و درنهایت برنده مناقصه با بهترین کیفیت و بالاترین امتیاز فنی و پایین‌ترین قیمت (۲۸۵/۱دلار به ازای فرآورش هر بشکه نفت) انتخاب گردید.لازم به ذکر است با توجه به کیفیت و کمیت نفت تولید شده، صحت ارزیابی‌های انجام شده و درستی عملکرد دستگاه برگزار کننده مناقصه مشخص گشته است.

 

ویژگی‌های بارز این پروژه در شرایط اجرا و پس از آن به شرح زیر است:

۱- اجرای کل این پروژه در سال ۱۳۹۷صورت پذیرفت این در حالی است که در سال ۱۳۹۷ سرمایه‌گذاران و پیمانکاران خارجی در شرف سرمایه‌گذاری بدلیل تحریمهای ظالمانه از کشورخارج و جو روانی و فشارهای اقتصادی زیادی بر پروژه‌های صنعتی کشور وارد شد. در این شرایط علیرغم سختی‎‌ها و دشواریهای فراوان، پروژه احداث تاسیسات فرآورش سیار با سرمایه خارجی در مدت بسیار کوتاه بطور ۱۰۰ درصدی اجرا گردید.

۲- این نوع قرارداد با ویژگیهای منحصر به فرد برای اولین بار در کشور عملیاتی شد و هم اکنون با الگوبرداری و بهینه کردن قرارداد آن، تبدیل به الگوی قرارداد استاندارد پروژه‌های آتی صنعت نفت شده است.

۳- این پروژه اولین پروژه سرمایه گذاری خارجی در نوع خود با پیشرفت ۱۰۰ درصدی است.

۴- علیرغم اعمال تحریمهای ظالمانه، مدیران مربوطه به مقابله با آثار تحریمی برخواسته و با تلاش و پیگیری بسیار زیاد کالاها و تجهیزات پروژه که اغلب با فناوری روز و جزء کالاهای تحریمی است وارد کشور گردید و بسیاری از تجهیزات کارخانه با بکارگیری توانمندیهای پیمانکاران داخلی در داخل کشور توسط پیمانکار اصلی ساخته شد.

با عنایت به موارد فوق الذکر و مطالب سراسر کذب منتشر شده در خبر  مذكور توضیحاتی جهت شفاف سازی ابهامات مطرح شده بیان می‌گردد.

 

 جوسازي درپي عدم آگاهي از روال برگزاري مناقصات

ابهام الف و ب– ایراد ابهام به قیمت و تاخیر زمانی در اجرای پروژه

پاسخ :

ادعای مطرح شده کذب محض و دارای عناوین مجرمانه است و همانطور که گفته شد پروژه احداث کارخانه فرآورش سیار در منطقه آزادگان جنوبی از طریق برگزاری مناقصه و در فرآیند کاملاً قانونی با حضور مناقصه‌گران و براساس ضوابط و مقررات با کمترین قیمت ارائه شده ۲۸۵/۱ دلار به ازای فرآورش هر بشکه نفت به پیمانکار برنده مناقصه واگذار گردید. بدیهی است ادعاهای مطرح شده در خصوص تغییر قیمت هیچ وجاهت قانونی نداشته و در فرآیند قانونی مناقصه چنین امکانی وجود ندارد؛ جای بسی شگفتی است که کارشناسان محترم نگارنده نامه از فرآیند قانونی واگذاری مناقصات اطلاعی نداشته باشند بنابراین می‌بایست اهداف پنهان طرح چنین ادعاهای بی اساس مورد بررسی و توجه قرار گیرد.

همچنین احداث واحدهای فرآورش موجود و مرسوم از بودجه شرکت ملی نفت ایران تامین می‌گردید، این در حالی است که در این واحد فرآورش همه هزینه‌ها شامل هزینه‌های ساخت، بهره‌برداری و تعمیرات و نگهداری و ریسکهای مترتب آن برعهده سرمایه‌گذار می‌باشد و این موضوع باعث جذابیت این پروژه و استقبال صاحب نظران این حوزه شده است. این موضوع موید این واقعیت است که برخی کارشناسان از روی نا آگاهی با الفبای این پروژه آشنا نبوده و بدون تحقیق و پرسش اقدام به اظهار نظرهای غیرکارشناسی در مورد این دستاورد ملی کرده اند.

 

این پروژه درخصوص زمان احداث در نوع خود کم نظیر و مثال زدنی است. مدت زمان احداث این واحد فرآورشی کمتر از یکسال صورت پذیرفت، درصورتیکه برای احداث واحدهایی با همین ظرفیت و مشابه بیش از ۴ سال زمان صرف شده است.

درخصوص سفرهای پرسنل شرکت ملی نفت ایران به کشورهای خارجی، این موضوع از مسائل داخلی شرکت بوده و فرآیند مربوط به خود را دارد، که توسط دستگاههای مسئول، سفرها و ورود و خروج کلیه پرسنل رصد می‌شود.

 

ابهام ج–مصوبه هیئت مدیره شرکت متن در خصوص پرداخت علی الحساب

پاسخ:

اولا هیچ پول یا وجهی خارج از چارچوب قرارداد و قوانین ومقررات تاکنون به پیمانکار پرداخت نگردیده و ثانیاً هیچ مصوبه‌‌ای از سوی هیئت مدیره شرکت مبنی بر پرداخت مبلغ ۱۱۰ میلیارد ریال صادر نشده است. اطلاعات و ارقام منتشر شده کذب و گمراه کننده می‌باشد.

 

ابهام د – دلیل بکارگیری شرکت لرک جهان

پاسخ:

با توجه به اینکه در ابتدا مقرر بود محل احداث کارخانه فرآورش سیار در مجاورت محل ساخت واحد فرآورش دائمی (CTEP)جانمایی شود و در آنجا عملیات عمرانی بسیار راحت تر بود اما به لحاظ اینکه کلیه مسئولیتها با پیمانکار باشد، عملیات سیویل بر عهده مناقصه‌گران قرار گرفت و برای تعیین دقیق میزان حق الزحمه فرآورش، مبلغ هزینه اجرای عملیات عمرانی جداگانه در همان برگه پیشنهاد قیمت در مناقصه اخذ گردید. پیمانکار برنده برای اجرای این عملیات با کیفیت یادشده، مبلغ یک میلیون دلار پیشنهاد قیمت داد. با توجه به بررسی بیشتر و دریافت یافته‌های ترکیبات نفت چاهها، واحد مهندسی برای بهره‌برداری بهتر و تولید بیشتر از میدان تصمیم گرفت مکان آن به جنب واحد جداسازی نفت و گاز در بخش جنوبی میدان (GOSP)تغییر یابد. با عنایت به اینکه محل جدید انتخاب شده در محدوده هور واقع شده و نیاز به خاکریزی گسترده و شمع کوبی های دقیق و ایجاد ارتفاع داشته و با توجه به وجود قرارداد جاری با پیمانکار سیویل محلی با قیمت بسیار پایین‌تر، با رعایت قانون تصمیم بر آن شد که نه تنها اضافه پرداختی به پیمانکار پرداخت نشود بلکه مبلغ یک میلیون دلار نیز پرداخت نگردد و در همان ابتدا از مبلغ کل پیمان کسر گردید و برای تسریع و صرف و صلاح شرکت از پیمانکار موجود سیویل استفاده گردند. اسناد پیشنهاد قیمت و اسناد مناقصه که بطور یکسان بین مناقصه‌گران توزیع شده بود، موجود و قابل ارائه است.

 

ابهام ه – پرونده قاچاق کالا

پاسخ:

پس از ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی بندرعباس در آن مقطع حساس، پروژه با چالش اعتصاب سراسری رانندگان تریلرها مواجه گردید که علیرغم وجود این چالش محوله‌های کالا با مشکلات فراوان به سایت پروژه ارسال شد. طبق قانون می‌بایست تجهیزات پس از رسیدن به انبار مقصد، در سامانه جامع تجارت اعلام وصول گردد. با توجه به حجم بالای کوتاژها در سامانه گمرکی شرکت متن، یکی از محموله‌ها به اشتباه اعلام وصول گردید؛ در حالیکه محموله مذکور در مسیر حرکت به سایت پروژه بود و در کنترل پلیس راه در مسیر معین، این محموله در سامانه وصول شده اعلام گردیده بود که پس از ارائه اسناد و مدارک و بررسی آن توسط مامورین ذیربط و مکاتبه گمرک،به سایت ارسال و تجهیزات در سایت پروژه نصب گردید. لازم به ذکر است که کالای اشاره شده یکی از پانل پمپ آتشنشانی بوده است.

درپایان گفتنی است که کارخانه فرآورش سیار منطقه آزادگان جنوبی بعنوان راهکار حل مشکلات صنعت نفت با کمترین هزینه ، کوتاه‌ترین زمان و بهترین شکل ممکن همچون نگینی در کارنامه وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران می‌درخشد.

این شرکت حق پیگیری حقوقی و قضایی خود را مستند به تبصره ۳ ماده ۲۳ قانون مطبوعات محفوظ می‌دارد.

 

انتهاي پيام


نظرات (0)

تاکنون هیچ نظری ارسال نشده است

ارسال نظر

  1. ارسال نظر به عنوان میهمان
پیوست ها (0 / 3)
کوقعیت خود را به اشتراک بگذارید