انتشار و بازنشر مقالات و نظرات در پایگاه خبری-تحلیلی مثلث انرژی به معنای تایید یا رد آن نمی باشد و این پایگاه دارای خط مشی و رویکرد مستقلی است.

تحریریه مثلث انرژی

تمامی حقوق وبسایت محفوظ است (استفاده از مطالب مثلث انرژی با ذکر منبع بلامانع می باشد)

جمعه, ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

استخراج بیت‌کوین با عبور از اماواگرهای متعدد اواسط سال 98 سرانجام شکلی قانونی به خود گرفت و به رسمیت شناخته شد حال با گذشت زماني قريب به دوسال این صنعت برای ادامه حیات آن وارد فاز جدیدتری شده است.  

به گزارش مثلث انرژی، طی این فرآیند هیأت‌وزیران در جلسه ششم‌مردادماه سال 98 آیین‌نامه استخراج ده‌های پردازشی رمزنگاری‌شده در کشور را تصویب کرد و معاون اول رئیس‌جمهوری در ۱۳مردادماه، آیین‌نامه اجرایی استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری‌شده در کشور را به‌منظور ایجاد بستری امن، کم‌هزینه، شفاف و پرسرعت برای تبادلات اقتصادی و به‌کارگیری با رویکرد تسهیل فضای کسب‌وکار را ابلاغ کرد.

شرط فعالیت ماینینگ‌ها هم اخذ مجوز از وزارت صنعت،معدن‌وتجارت معرفی شد. بنابراين با نهادينه شدن پايه و اساس اين فرآيند، كار شكل و شمايل عملياتي شدن پيدا كرد. اما یکی از نگرانی‌هایی که دراین بین وجود داشت تأمین برق مورد نیاز این صنعت نوپا بوده است كه با رایزنی‌های اخیر صورت گرفته تصمیم برآن شده است تا با گره زدن دو بخش تجدیدپذیرها و رمزارزها، با یک تیر دونشان هدف گرفته شود تا هم بخش نیروگاه‌های تجدیدپذیر که تا پیش از این در سبد برق کشور سهم ناچیزی را به خود اختصاص داده بود به جای قرار گرفتن در حاشیه، درمتن صنعت برق قرار بگیرد و هم دغدغه تولید برق بیت‌کوین‌ها تا حدی رفع شود.

با این روند مراکز استخراج رمزارز برای تأمین برق مورد نیاز خود نیروگاه تجدیدپذیر احداث می‌کنند و وزارت نیرو نیز وعده داده است مازاد تولید آنها را به‌صورت تضمینی خریداری خواهد کرد؛ تصمیمی‌که در نوع خود اقتصادی محسوب می‌شود و از طرفی امنیت روانی برای طرفین درگیر ماجرا ایجاد خواهد کرد.

اما در كنار اين تصميمات،‌ مجموعه اقداماتی دیگر برای توسعه این روند درحال انجام است که کمی ‌تأمل‌برانگیز به‌نظر می‌رسد؛ براین اساس مراکز غیرمجازی که به صورت غیرقانونی به تعبیری در حال برق دزدی برای تأمین برق مورد نیاز خود هستند وزارت نیرو را برآن داشته تا روند این کار را ملغی کند اما با یک شیوه فی‌البداهه. براساس گفته سخنگوی صنعت برق؛ مقرر شده است برای معرفی مراکز غیرمجاز استخراج کننده رمزارز با گزارش‌های مردمی‌مبلغی تا سقف ۲۰ میلیون تومان پاداش برای هریک از افرادی که مبادرت به انجام این کار می‌کنند، در نظر گرفته شود البته او این را نیز گفته است که اسامی ‌و هویت اطلاع‌دهندگان محرمانه باقی می‌ماند؛ هرچند از جزییات اين امر اطلاعي در دست نيست كه ميزان پرداخت‌ها كه سقف 20 ميليوني براي آن در نظر گرفته شده است برچه اساس تخصيص خواهد يافت.

به نظر می‌رسد تأمین برق مراکز استخراج رمزارزها تبدیل به چالشی جدی برای وزارت نیرو شده است. درحالی که انتظار می‌رفت با اعمال قوانین متقن و نظارت‌های مستمر بر فعالیت مزرعه‌داران بیت‌کوین بررسی‌های لازم صورت بگیرد حال طی اقدامی ‌وزارت نیرو با قول پاداش و طی یک فراخوان شفاهي مردم را برای شناسایی این مراکز دعوت به کار کرده است. امری که شاید با تکریم مردم کمی‌ ناسازگار باشد و امر نظارت بيشتر براي سروسامان دادن به صنعت ماينينگ‌ها توسط مجریان امر را تأکید موكد كند.

ازسوی دیگر باید گفت دريافت گزارش مردمي به خودي‌خود محل ايراد نيست، اگر صرف ارائه گزارش تخلف مدنظر است همانند سایر گزارش‌های مردمی‌که با یک سامانه خاص تماس برقرار و مکالمات ردوبدل می‌شود چرا باید در این روند ما به‌ازای این گزارش، پولی پرداخت شود؟ مگر در سایر گزارش‌های مردمی‌ مانند گران‌فروشی اصناف مختلف، تخلف جایگاه داران سوخت و ده‌ها مورد دیگر مردم از سازمان مربوط پولی بابت گزارش‌های چندین‌باره روزانه خود پولی دریافت می‌کنند؟!

اما فارغ از شیوه کار برای مدیریت این جریان، سؤالی که مطرح می‌شود این است که بودجه و هزینه کرد این پاداش از کدام منبع و به چه طریق تأمین می‌شود؛ این درحالی است که تاکنون ۲۴۰۰ مرکز غیرمجاز استخراج رمزارز در کشور شناسایی شده و حدود 700 میلیون تومان پاداش به کسانی که تولیدکنندگان غیرمجاز رمزارز را معرفی کرده‌اند، پرداخت شده است.

گفتنی است؛ سال گذشته مدیرعامل توانیر از اختصاص ۱۰ میلیون تومان پاداش به معرفی‌کنندگان رمزارز غیرمجاز خبر داده بود و امسال این مبلغ تا سقف ۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است. درپایان باید تأکید کرد با توجه به اهمیت موضوع باید از سوی دستگاه‌های متولی نظارت بیشتری صورت گیرد؛ و تابع دستورالعمل‌های مشخص حیات این صنعت نوظهور بدون آسیب جدی به صنعت برق و از طریق شیوه‌های اصولی و با ورود جدی سیستم‌های نظارتی ادامه پیدا کند. حال باید منتظر ماند و دید که آیا این روش قرار است به سایر صنایع تسری پیدا کند آن هم درشرایطی که دولت در مضیقه مالی قرار گرفته است؛ یا به لطایف‌الحیل این روش اصلاح خواهد شد؟! 

انتهای پیام


نظرات (0)

تاکنون هیچ نظری ارسال نشده است

ارسال نظر

  1. ارسال نظر به عنوان میهمان
پیوست ها (0 / 3)
کوقعیت خود را به اشتراک بگذارید